mandag den 21. februar 2011

Urtedeller og Kikærtesuppe


URTEDELLER

2½ dl. hirseflager
3½ dl. vand
90 g kvark
½ porre
1 alm. løg
150 g. groft revet gullerod/persillerod eller anden grov grønsag (fx knoldselleri)
1½ dl. rasp
1 tsk. timinan
1 tsk. basillikum
1 bundt frisk persille el. andre friske krydderurter
1½ tsk. havsalt
75 g hakkede nødder, mandler o lign. – (fx 50 g. hasselnødder og 25 g. mandler)
1 æg

Bland hirseflager og vand i en skål. Hak porre og løg fint og bland ned i hirseflage-/vandblandingen sammen med kvark, rasp, de groft revne grøntsager, hakkede nødder, urter og krydderier, salt evt. peber og æg. Lad gerne farsen trække lidt.
Formes nu til mindre boller i hænderne og tryk dem flade ca.1 cm tyk.
Steges i ca. 8 min. Opvarm olie el. lidt smør og læg dellerne på. Vend først, når der er dannet en lysebrun skorpe. Når der også er dannet en skorpe på den anden side. Skrues der lidt ned for varmen, og de steger færdigt ca. 8 min i alt.
Evt.: Mere rasp, mindre frikadeller, ingen låg, skru op for varmen.






Kikærtesuppe


340 g kikærter, som har ligget i blød natten over og efterfølgende kogt næsten møre - alternativt 2 ds. kikærter uden væde
1 -2 mellemstore skrællede kartofler skåret i store tern
5 mellemstore porrer skåret i ringe
1 spsk olivenolie
en klat smør
2 fed, finthakket hvidløg
850 ml. hønsefond (bouillon kan altså også bruges)
Salt og friskkværnet peber
Revet parmesanost
Ekstra jomfuolivenolie

Fremgangsmåde
Opvarm tykbundet gryde og tilsæt olie + smørklat. Tilsæt porrer og hvidløg og svits nænsomt med en knivspids salt, til de er møre og søde. Tilsæt kartofler og kikærter samt hønsefond/bouillon og lad det simre i ca. 15 min. Tilsæt lidt revet parmesan. Man kan nu vælge, om man vil purere hele suppen til en cremet suppe uden "klumper". Selv blender jeg ca. 3/4 af suppen til en cremet konsistens og lægger resten af det "klumpede fyld" oveni den cremede suppe tilsidst. Serveres med generøse mængder af parmasanost, som personerne selv kan rive over deres suppe og evt. lidt jomfruolivenolie.



Ingen kommentarer: